Jouw Bogaard: vertel jouw verhaal!

Armand van de Laar

Bewoner Bogaard Stadscentrum (en Wethouder Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, Duurzaamheid en Stadsbeheer bij Gemeente Rijswijk.)
Vragen beantwoord als bewoner Bogaard Stadscentrum, niet als wethouder.

Hoe lang woon je al in Bogaard?
“Ik woon sinds mei 2021 in Bogaard stadscentrum, vanwaar ik iedere ochtend naar het stadhuis loop. Dan zie je de vegers schoonmaken, de winkeliers de ramen wassen, het groen onderhoud wordt gedaan en dan voel ik dat de dag weer gaat beginnen en we weer een lekkere dag gaan draaien. Het ondernemerschap heeft wat moois, dat voel je wanneer je zo door het stadscentrum loopt.”

Wat betekent Bogaard voor jou?
“Bogaard is voor mij het winkelgebied en waar ik verblijf; de red velvet cake van Barista, de vriendelijke bediening bij de horeca, het ijsje van Bij Oma, de kleding van J22, de supermarkt. Bogaard was het eerste winkelcentrum van zijn soort en ik vind het leuk dat het ook nu weer voorop loopt in de herstructurering van het centrum. De retail- en vastgoedwereld is geïnteresseerd in hoe wij hier als stadsbestuur mee omgaan. Dit wordt mij verteld en ik zie aan de vele uitnodigingen dat Bogaard weer een voorbeeld is en dat we met iets interessants bezig zijn. Bogaard is een heel gedateerd, versteend gebied waarbij veel ruimte is om het mooier te maken. Ik vind het heel fijn dat deze ontwikkelingen nu gebeuren en word heel enthousiast van de veranderingen. De combinatie van mijn persoonlijke interesse en mijn werk maakt het geheel nog leuker.”

“We leggen een puzzel waarbij alle stukjes bij elkaar komen; winkelen, wonen, mobiliteit, klimaat, leefomgeving en meer. Deze puzzel is toekomstgericht gelegd, zodat het voor bewoners een fijne leefomgeving en voor ondernemers een goede werkomgeving wordt. Het zal een pittige tijd worden met alle verbouwingen. We moeten het in de tussentijd aantrekkelijk houden om naartoe te komen en het hier toch nog een fijne winkelervaring biedt.”

Wat wens je voor de toekomst voor Bogaard stadscentrum?
“Ik hoop dat de trots blijft. Er is een ontzettende verbondenheid met Bogaard. Het is goed om de vele verhalen met emoties en verbondenheid op te halen, ook de huidige vorm. Ik hoop dat de mensen zich kunnen blijven herkennen in het gebied. Het is één van de dingen waarmee een Rijswijker zich identificeert.”

Wat wil je dat er verandert?
“Ik wil dat de gedateerdheid verdwijnt. Bogaard moet bij de huidige tijd getrokken worden, bij de inrichting van het openbaar gebied, het verbeteren van de leefomgeving. De bezoekersaantallen moeten omhoog en de leegstand moet weg. Bogaard wordt mooier en levendiger, met meer reuring en voorzieningen.”

Wat is jouw meest bijzondere herinnering aan Bogaard?
“Ik was het meest verheugd bij het moment in 2019 dat de gemeenteraad besloot om Bogaard te veranderen. Dat de toekomst van het gebied serieus verbeterd wordt. De betrokkenheid en emotie van zoveel mensen, waarbij nu de sloophamer wordt gezet in een deel van Bogaard. Ik heb me vooral ook achteraf gerealiseerd dat dit een groots moment was.”

“Oh ja! En het planten van de eerste boom op het Bogaardplein in 2021 was een bijzonder moment. Dit staat symbool voor de verbetering van de leefomgeving en de vergroening van Bogaard stadscentrum.”