Het masterplan

Bogaard stadscentrum telt binnen enkele jaren talloze nieuwe woningen, pleinen en parken, winkels en sociaal maatschappelijke voorzieningen.

De bewoners, bezoekers en mensen die hier werken lopen door vernieuwde straten, ontspannen op een terrasje, spelen met de kinderen bij een fontein of bij één van de informele sportveldjes. Ze kijken uit over de winkelende mensen op één van de publiek toegankelijke groene daken of halen hun kind op bij de crèche. Bogaard stadscentrum is eenvoudig bereikbaar vanuit omliggende buurten, dus ook als je niet hier woont kun je gemakkelijk een boodschap doen, een koffietje drinken in de zon of een vriend of vriendin ontmoeten. Ook als je van verder komt of verder reist is het centrum prima bereikbaar; via één van de bussen, de tram of met de trein die op enkele minuten loopafstand vertrekt op het treinstation Rijswijk. Of met de (deel)auto want prima gelegen nabij de doorgaande wegen van Rijswijk en de snelweg A4.

Dit toekomstbeeld maakt dat het winkelcentrum zoals het was opgezet op vele fronten ingrijpend verandert. Het wordt multifunctioneel; waar het gebied gedomineerd wordt door winkels, waarvan er veel leeg staan, zijn er in de toekomst minder vierkante meters aan winkeloppervlakte. Hiervoor in de plaats komen er aanzienlijk wat woningen bij. Voor deze nieuwe woningen wordt er bewust ingezet op uiteenlopende typen en afmetingen. Op die manier wordt er ook een gevarieerde populatie bewoners voor het gebied verwacht. Bovendien wordt er ook naar gestreefd om meer sociaal maatschappelijke voorzieningen hiernaartoe te trekken. Wat voorheen enkel een winkelcentrum was wordt een stedelijk centrum.

Ook de manier waarop je Bogaard, stadscentrum kan bereiken verandert. Nu ligt de oriëntatie sterk op de auto. Mede door de grote parkeervelden aan de Prinses Beatrixlaan en het feit dat je niet eenvoudig kunt oversteken van de Ministersbuurt richting het Stationskwartier, is het gebied een stenig eiland omgeven door autowegen. Door het parkeren uit de middenberm van de Prinses Beatrixlaan te halen en de weg groener en eenvoudiger oversteekbaar te maken, wordt de aansluiting met de Ministersbuurt beter en prettiger. Door vervolgens een nieuwe straat te introduceren die net ten noorden van de Prinses Irenelaan en het Wethouder Hillenaarplantsoen door het gebied loopt, wordt het nog beter doorwaadbaar en verbonden met de omliggende buurten.

Er wordt ook nadrukkelijk ingezet op een groen en aantrekkelijk gebied. Door waar mogelijk te vergroenen wordt het stenige karakter verzacht en kunnen plekken worden ontworpen waar je rustig kunt zitten, in de schaduw of luwte. Een veel groener Bogaardplein is het startschot voor een veel groener centrum. Bovendien worden niet alleen bomen en planten voorzien op straat, ook de daken van bestaande en nieuwe gebouwen zullen waar mogelijk zo veel mogelijk vergroend worden. Dit geeft, naast een prettiger beeld om naar te kijken, ook onder andere meer verkoeling in de zomer en zorgt er voor dat regenwater langzamer richting het riool stroomt, wat met een hoosbui prettig is.

Naast de bestaande pleinen wordt in het masterplan ook een nieuw plein en een nieuw parkje toegevoegd. Dit maakt dat er in het gebied meerdere prettige plekken zijn waar je even kan ontspannen, in de zon een drankje drinkt of naar de mensen om je heen kijkt. Bovendien worden daken waar mogelijk niet alleen vergroend maar ook toegankelijk. Om bijvoorbeeld nog een speelveld te maken dat uitkijkt over de straten, en waaraan tevens een sociaal maatschappelijke functie zit. Hierdoor ontstaat er een reeks van uiteenlopende plekken waar je kunt verblijven en mensen kunt ontmoeten voordat je weer naar huis gaat.

Door deze transformatie gaat Bogaard, stadscentrum letterlijk en figuurlijk van kleur verschieten. Het wordt diverser, groener en aantrekkelijker. Het wordt een bestemming, of je er nu woont, winkelt of werkt.

Weten wat de laatste status is van de ontwikkelingen? Lees verder op de website van de gemeente Rijswijk.

Volg de ontwikkelingen
in de BouwApp

Apple Bouwapp - Bogaard stadscentrum
Google Bouwapp - Bogaard stadscentrum