Verhalen uit Bogaard stadscentrum

“Mijn naam is Alicia, ik ben 9 jaar oud en woon in Den Haag. Ik vind Bogaard stadscentrum een heel leuk winkelcentrum. Ik zou het super vinden als hier een grotere Intertoys en een hele grote patatzaak zou komen! En een hele grote glutenvrije winkel. De pinguins die op het Bomenplein staan knuffel ik altijd. De baby pinguin is mijn favoriet.”

“Mijn hele leven heb ik vlak bij het station van Rijswijk gewoond, zo’n 20 jaar. Nu woon ik in Den Haag. Het is fijn wat er in Bogaard stadscentrum qua winkels bij elkaar zit. Ik hoop dan ook dat het hier toegankelijk blijft, niet te veel focus op wonen, maar dat het ook aantrekkelijk blijft als winkelcentrum. De basiswinkels zoals Hema, MS, Kruidvat en RataPlan zijn belangrijk voor mij en ik denk voor veel bezoekers. De verandering van het Bogaardplein – ‘het tochtgat’, zoals wij dat toen noemden – is zoveel beter!

Mijn mooiste herinnering vertelt mijn moeder mij altijd: toen ik klein was gingen we naar Jamin en dan kocht ik voor 2 gulden een croissantje. De meiden die daar werkten vonden mij altijd zo leuk! En het beeld van de pinguïns waar ik vroeger altijd op klom. De kleine dan, de grote pinguïn was te groot om op te klimmen.”

“Ik woon op 10 minuten afstand van hier en al 18 jaar kom ik hier naartoe met mijn scootmobiel. Ik ga elke dag even kijken en vind het altijd leuk. Op mijn leeftijd moet je er elke dag even uit. Ik ben heel tevreden, en ook in Bogaard stadscentrum vind ik alles goed. Alleen mag er een leuke Indische toko hierheen komen, met goed eten!”

“Ik woon al 57 jaar in Westland, zo’n 5 kilometer van hier. Bogaard stadscentrum is echt het winkelcentrum voor mij, maar ik kom hier niet zo vaak meer. De sfeer is anders, veel winkels zijn weg, vroeger was het hier veel leuker. Ik wens dat er meer betaalbare winkels bijkomen, en dan vooral kledingwinkels. En de lunchplekjes moeten zeker blijven. Nog meer groen met fijne bankjes en meer sfeer is welkom.

Mijn mooiste herinnering is toen ik hier als klein kind even kwam lunchen met mijn ouders.”

“Ik woon hier al mijn hele leven. Wij vonden Bogaard stadscentrum altijd leuk, tot zo’n beetje alles wegging, vooral het vertrek van de V&D vonden we heel jammer. Wij wensen dat de bekende winkels blijven en dat er meer kledingzaken komen. En minder leegstand. Wij hebben hele fijne herinneringen aan vroeger toen er nog veel winkels waren.

“Ik woon al 21 jaar in Rijswijk. Bogaard stadscentrum betekent heel veel voor mij. Vroeger was er meer te doen dan nu, er zijn nu minder winkels. Daarom wens ik dat het hier weer aantrekkelijker wordt, met meer winkels. En de Albert Heijn moet natuurlijk blijven.

Mijn mooiste herinneringen aan Bogaard stadscentrum waren de momenten dat ik met mijn dochter op het plein speelde, wat heel regelmatig gebeurde.”

“Ik woon mijn hele leven in deze omgeving en ken Bogaard stadscentrum toen het nog heel druk was. Ze hadden parkeren gratis moeten houden, om zo meer mensen aan te trekken. Mijn mooiste herinnering was met Sinterklaas, wanneer mijn nichtje altijd meedeed met de pieten.”

Jouw Bogaard: vertel jouw verhaal!

Hoe lang woon je al in Bogaard?
“Ik woon sinds mei 2021 in Bogaard stadscentrum, vanwaar ik iedere ochtend naar het stadhuis loop. Dan zie je de vegers schoonmaken, de winkeliers de ramen wassen, het groen onderhoud wordt gedaan en dan voel ik dat de dag weer gaat beginnen en we weer een lekkere dag gaan draaien. Het ondernemerschap heeft wat moois, dat voel je wanneer je zo door het stadscentrum loopt.”

Wat betekent Bogaard voor jou?
“Bogaard is voor mij het winkelgebied en waar ik verblijf; de red velvet cake van Barista, de vriendelijke bediening bij de horeca, het ijsje van Bij Oma, de kleding van J22, de supermarkt. Bogaard was het eerste winkelcentrum van zijn soort en ik vind het leuk dat het ook nu weer voorop loopt in de herstructurering van het centrum. De retail- en vastgoedwereld is geïnteresseerd in hoe wij hier als stadsbestuur mee omgaan. Dit wordt mij verteld en ik zie aan de vele uitnodigingen dat Bogaard weer een voorbeeld is en dat we met iets interessants bezig zijn. Bogaard is een heel gedateerd, versteend gebied waarbij veel ruimte is om het mooier te maken. Ik vind het heel fijn dat deze ontwikkelingen nu gebeuren en word heel enthousiast van de veranderingen. De combinatie van mijn persoonlijke interesse en mijn werk maakt het geheel nog leuker.”

“We leggen een puzzel waarbij alle stukjes bij elkaar komen; winkelen, wonen, mobiliteit, klimaat, leefomgeving en meer. Deze puzzel is toekomstgericht gelegd, zodat het voor bewoners een fijne leefomgeving en voor ondernemers een goede werkomgeving wordt. Het zal een pittige tijd worden met alle verbouwingen. We moeten het in de tussentijd aantrekkelijk houden om naartoe te komen en het hier toch nog een fijne winkelervaring biedt.”

Wat wens je voor de toekomst voor Bogaard stadscentrum?
“Ik hoop dat de trots blijft. Er is een ontzettende verbondenheid met Bogaard. Het is goed om de vele verhalen met emoties en verbondenheid op te halen, ook de huidige vorm. Ik hoop dat de mensen zich kunnen blijven herkennen in het gebied. Het is één van de dingen waarmee een Rijswijker zich identificeert.”

Wat wil je dat er verandert?
“Ik wil dat de gedateerdheid verdwijnt. Bogaard moet bij de huidige tijd getrokken worden, bij de inrichting van het openbaar gebied, het verbeteren van de leefomgeving. De bezoekersaantallen moeten omhoog en de leegstand moet weg. Bogaard wordt mooier en levendiger, met meer reuring en voorzieningen.”

Wat is jouw meest bijzondere herinnering aan Bogaard?
“Ik was het meest verheugd bij het moment in 2019 dat de gemeenteraad besloot om Bogaard te veranderen. Dat de toekomst van het gebied serieus verbeterd wordt. De betrokkenheid en emotie van zoveel mensen, waarbij nu de sloophamer wordt gezet in een deel van Bogaard. Ik heb me vooral ook achteraf gerealiseerd dat dit een groots moment was.”

“Oh ja! En het planten van de eerste boom op het Bogaardplein in 2021 was een bijzonder moment. Dit staat symbool voor de verbetering van de leefomgeving en de vergroening van Bogaard stadscentrum.”

“Ik woon nu 17 jaar in Rijswijk, mijn hele leven dus. Ik vind het leuk om te shoppen, nieuwe mensen te ontmoeten en tijd door te brengen met mijn familie in Bogaard stadscentrum. In de toekomst hoop ik dat dit een leuke plek blijft voor bezoekers, en vertrouwd voor mensen die hier al jarenlang komen. De focus mag liggen op meer activiteiten zoals bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, om mensen van verschillende leeftijden en afkomst bij elkaar te brengen. Mijn mooiste herinnering is toen ik 12 jaar was en met mijn familie bij ‘bij Oma’ ging eten.”

“Ik woon nu 10 jaar in Rijswijk, daarvoor woonde ik in Den Haag. Ik vind het fijn hier, met al dat groen is het zo gezellig. Enige tijd geleden kwam ik de wethouder tegen, ik zei tegen hem “U heeft het fantastisch gedaan!”. Of ik nog wensen heb voor Bogaard stadscentrum? Wat heb ik nou nog te wensen? Ik vind het hier al mooi en gezellig, dus wat moet er nog veranderen?”

Jouw Bogaard: vertel jouw verhaal!

“Ik werk al vier jaar bij VodafoneZiggo in Bogaard stadscentrum, waar ik altijd met plezier kom. Bogaard heeft waardering en de sfeer die hier hangt is best apart, heel familiair, dat heb je nergens anders. Wij kennen onze klanten, die regelmatig terugkeren of gewoon even langslopen. Vanmorgen kwam er weer iemand een gebakje brengen, zo gaan wij hier met elkaar om. De mensen zijn echt het meest bijzondere aan Bogaard.”

“Ik wens dat er meer winkels bijkomen en het parkeren gratis wordt. Dit zal ook meer mensen trekken. De veranderingen die nu bezig zijn – met het bouwen van meer woningen – zullen Bogaard ten goede komen, dat geloof ik zeker.”

Jouw Bogaard: vertel jouw verhaal!

“Ik kom al van kleins af aan naar Bogaard stadscentrum, voorheen In de Bogaard. Vroeger met mijn moeder en nu al jaren met mijn man. Wij zijn 46 jaar getrouwd en wonen in Hoek van Holland, wat niet veel te bieden heeft qua winkels. Wij komen hier dus regelmatig om te shoppen, een kopje koffie te doen en/of te lunchen. Lekker een paar uurtjes samen erop uit. Voor ons is er hier veel en ik vind het best heel gezellig.“

“Mijn mooiste herinneringen aan Bogaard zijn die met mijn moeder, die ik koester. Voornamelijk de keren dat we patat en kipnuggets gingen halen bij McDonald’s.“

“Mijn wens voor Bogaard is dat het blijft bestaan. Vooral de C&A, Boekenvoordeel en kledingzaken zijn mijn favoriet.“

Terug naar Jouw Bogaard

Bogaard stadscentrum:
een fijne plek om te wonen
en te verblijven, waar je elk
moment van de dag terecht kunt.

Ontdek Bogaard stadscentrum